O dioda luminoasa (prescurtarea LED provine din limba engleza light-emitting diode), si inseamna dioda emitatoare de lumina, este unelement semiconductor emitator de lumina cu proprietati electrice corespunzatoare unei diode. Cand circula curentul electric printr-odioda in directia de inaintare, ea va emite, in functie de materialul semionductor si de frecventa electrica fie lumina, fie raze infrarosii sau ultraviolete.
Modul exact de functionare al diodei este destul de complicat de explicat dar va prezentam o analogie ca sa o vizualizati mai usor: dioda LED este inversia fizica a celulei solare. In timp ce in cazul celulei solare lumina cade pe o placa tratata de siliciu si se transforma in curent Electric, in cazul Diodei LED este exact invers: curentul continuu este transformat in interiorul elementului de siliciu semiconductor in Lumina care este raspandita printr- o lentila. Marea provocare consta in a obtine aceasta lumina intr-o calitate superioara.
Spectrul calitativ al technicii LED este imens. Cele mai bune diode LED emit o lumina intr-o calitate asemanatoare cu a luminii halogene. Aceste Diode nici nu sunt identificate in practica de consumatori ca fiind diode LED. Cu siguranta cunoasteti lumina LED rece de calitate inferioara a lanternelor de buzunar si a farurilor de bicicleta. Incepand din 1. octombrie 2010 exista obligatia de a declara in cazul lampilor LED de uz menajer temperatura culorii si indexul de reproducere a culorilor. Acest fapt da consumatorului posibilitatea de a alege o lampa LED in calitatea si in culoarea luminii dorite.